Projekt inteligentnej kopalni w JSW – prezes Ozon w Jastrzębskim Węglu zdradza szczegóły

W JSW chcą znacznie zwiększyć produkcję

JSW ma ambicje zostać liderem nowoczesnych rozwiązań, który wyznacza kierunki rozwoju polskiego górnictwa. W ubiegłym roku powołano spółkę JSW Innowacje, która powstała na fundamentach spółki Polski Koks. Najnowszej generacji technologie, które mogą być wdrożone w Grupie JSW, mają poprawić efektywność produkcji i jakość, obniżyć koszty, a także poprawić bezpieczeństwo pracy. W roku 2030 spółka zamierza wydobywać ponad 18 milionów ton węgla. Obecnie wydobywa go niecałe 15 mln ton. Dodatkowo od 2025 roku na jednego pracownika przypadać ma około 1 tys. ton wydobytego węgla rocznie, a węgiel koksowy stanowić ma ok. 85 proc. całości jej produkcji. Łączne nakłady inwestycyjne i kapitałowe w całej grupie w okresie  obowiązywania strategii będą kształtować się na poziomie około 18,9 mld zł.

Jednym z najważniejszych działań realizowanych przez spółkę, by osiągnąć ten cel jest całościowe rozwiązanie, nazwane roboczo inteligentną kopalnią.

– Projekt „Inteligentnej kopalni” pozwoli na wdrożenie w polskim sektorze wydobywczym nowoczesnych rozwiązań w obszarze systemów organizacji, produkcji, logistyki i transportu, zarządzania i monitoringu – zaznaczył prezes Ozon, cytowany w „Jastrzębskim Węglu”. – Innowacyjne technologie mają poprawić efektywność. Bez tych elementów, pozwalających na sięganie po coraz głębsze pokłady węgla, będzie nam coraz trudniej taką efektywność utrzymać. To rozwiązania minimalizujące również obecność osób przy obsłudze.

JSW zainwestowało również w oprogramowanie, które ma modelować złoża, tak aby dokładnie wiadomo było, jak grube są pokłady, jakiej jakości i jakie są parametry węgla. – Nowe technologie będą przydatne w każdym momencie wydobycia: od momentu projektowania poprzez eksploatację i transport urobku na powierzchnię – zaznacza prezes Ozon.

Nie ustalono jeszcze, która z kopalń JSW ma się stać tą pierwszą „inteligentną”. – Dyskutujemy o Knurowie, Szczygłowicach lub Budryku. Chcielibyśmy na jednej ze ścian zainstalować kompleksowo kilka takich rozwiązań – podkreśla prezes Ozon.

Z dużą dozą prawdopodobieństwa należy założyć, że będzie to Ruch Szczygłowice, w którym trwają już prace nad ponownym otwarciu po pożarowego rejonu 405/3 i ściany 25. Pokład ten ma bardzo bogate złoża węgla koksującego, na którym bardzo zależy spółce.

– Śmiało patrzymy w przyszłość, mamy 952 miliony ton potwierdzonych zasobów operatywnych, co gwarantuje nam stabilne wydobycie na co najmniej 60 lat. Unia Europejska importuje rocznie ponad 30 milionów ton węgla koksowego i JSW zamierza być kluczowym producentem tego strategicznego oraz niezbędnego dla europejskiego przemysłu stalowego surowca – mówi Daniel Ozon, prezes JSW. – Nowa strategia zapewni spółce systematyczny rozwój oraz  funkcjonowanie na niestabilnym i dynamicznie zmieniającym się rynku węgla i koksu. JSW do 2030 roku zwiększy produkcję węgla o 20 proc. Jeśli chodzi o produkcję koksu, to planujemy odtworzenie i utrzymanie mocy produkcyjnych na zbliżonym do obecnego poziomie. Naszym priorytetem jest osiąganie jak najwyższej marży poprzez zmianę poziomu oraz struktury produkcji. Jastrzębska Spółka Węglowa jest nastawiona na długoterminowy, zrównoważony oraz stabilny rozwój z uwzględnieniem oczekiwań akcjonariuszy.  Strategia rozwoju JSW zakłada poprawę efektywności produkcji poprzez inwestycje i wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań techniczno-technologicznych.

Ograniczenie kosztów, zwiększenie produktywności, a także zastosowanie innowacyjnych rozwiązań, m.in. nowoczesnej techniki kotwienia czy zmniejszania ilości wydobywanego wraz z węglem kamienia, gwarantują optymalne funkcjonowanie JSW na trudnym runku surowcowym.

Grupa Kapitałowa JSW będzie się rozwijać w oparciu o nowoczesne technologie, tak by jak najefektywniej wykorzystywać złoża węgla i jak najmniej szkodzić środowisku naturalnemu.
Strategia zakłada m.in. wdrożenie carbon footprint, programu pomiaru i ograniczenia emisji dwutlenku węgla, gospodarkę obiegu zamkniętego oraz zastosowanie proekologicznych rozwiązań w codziennym funkcjonowaniu JSW (np. elektryczne samochody czy fotowoltaika).

Dbałość o środowisko stanowi integralną część trwałego rozwoju firmy. Jastrzębska Spółka Węglowa stawia na odnawialne źródła energii i ekologię, dlatego strategia zakłada aż pięciokrotne zwiększenie produkcji energii elektrycznej z metanu wydobywanego w kopalniach.

Warto zaznaczyć, że ujęcie metanu z systemu wentylacji nie tylko zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia zagrożeń w kopalniach, ale również poprawia efektywność energetyczną oraz wpływa na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych do środowiska.

Do 2030 roku JSW planuje zwiększyć zatrudnienia o około 1000 osób do niemal 28 tysięcy.
Strategia zakłada zastępowanie odchodzących pracowników – z tytułu nabywanych uprawnień emerytalnych – młodą, wykwalifikowaną kadrą.

W tym celu spółka zawarła porozumienia z Akademią Górniczo-Hutniczą oraz Politechniką Śląską w sprawie organizacji praktyk i stypendiów. Ponadto JSW ściśle współpracuje z samorządami miast i gmin, na terenach których prowadzi działalność wydobywczą, w zakresie kształcenia w zawodach górniczych (szkoły zawodowe oraz technika).

Zarząd JSW zdaje sobie też sprawę̨ z konieczności odbudowy nowej baterii nr 4 w Oddziale Przyjaźń́ i potem baterii nr 3.  Koksownia Przyjaźń́ jest największą w strukturach Grupy Kapitałowej, posiada dwie nowoczesne baterie koksownicze nr 5 i 1, natomiast JSW Koks jest jednym z największych producentów koksu na rynki europejskie.

– Dajemy zielone światło dla modernizacji segmentu koksowniczego, gdyż̇ przyniesie nam to korzyści – zaznacza Daniel Ozon. – W Koksowni Radlin niedawno zakończono modernizację benzolowni wraz z obiektami towarzyszącymi węglopochodnych.