Korupcja w górnictwie – kolejne zatrzymania

Kolejne zatrzymania w sprawie korupcji w SRK. O sprawie pisaliśmy jakiś czas temu.

Nakaz zatrzymania naukowców i biznesmenów wydali śledczy z katowickiego wydziału Prokuratury Krajowej. Od prawie roku prowadzą oni postępowanie w sprawie korupcji w Spółce Restrukturyzacji Kopalń. Według naszych informacji zatrzymani to profesor Franciszek P. , dziekan Wydziału Górnictwa i Geologii Politechniki Śląskiej, profesor Przemysław B., kierownik pracowni hydrogeologii górniczej i środowiskowej Głównego Instytutu Górnictwa, Janusz O., wiceprezes należącego do KOPEX-u Przedsiębiorstwa Budowy Szybów oraz Łukasz S, szef firmy z branży budowlanej. Część podejrzanych przyznała się do winy i złożyła wyjaśnienia.

Jak poinformowały służby prasowe CBA, osoby te wręczały łapówki. W zamian za kilka tysięcy złotych miały być zlecane ekspertyzy, których wartość wyceniono na ok. 0,5 mln zł. W sumie w sprawie dotyczącej nieprawidłowości i korupcji w Spółce Restrukturyzacji Kopalń zatrzymano już 17 osób.

To kolejne zatrzymania w śledztwie dotyczącym nieprawidłowości w SRK. W październiku zatrzymano m.in. Bogdana P., byłego dyrektora kopalni Makoszowy w Zabrzu, który był także zastępcą dyrektora Centralnego Zakładu Odwadniania Kopalń. Zarzucono mu przyjmowanie łapówek. Podobne zarzuty postawiono też Markowi C., kierownikowi zespołu monitorowania procesów likwidacji w SRK. Według CBA w zamian za łapówki miał on preferować prywatną firmę górniczą, która dzięki temu uzyskiwała zamówienia na prace związane z likwidacją kopalń.

– C. wziął kilka tysięcy złotych łapówki i dostał do dyspozycji wart 180 tys. zł samochód wraz z kartą paliwową. Korzystał z tego pojazdu przez 10 miesięcy, na paliwo wydał 16 tys. zł – twierdzi CBA.

Z kolei w czerwcu zeszłego roku służby podczas operacji specjalnej zatrzymały wiceprezesa SRK. Wpadł na parkingu w Jaworznie, kiedy odbierał od pewnego przedsiębiorcy 30 tys. zł łapówki.

Jak widać sprawa zatacza coraz szersze kręgi.

O sprawie pisaliśmy już: http://knurow.solidarnoscgornicza.org.pl/wp-admin/post.php?post=5836&action=edit