Memoriał Kamili Skolimowskiej już 22 sierpnia, rozdaliśmy wszystkie bilety

22 sierpnia odbędzie się już 9 memoriał Kamili Skolimowskiej. Impreza na odnowionym Stadionie Sląskim to nie lada gratka dla fanów lekkoatletyki i nie tylko.  Można wybrać się tam całą rodziną i podziwiać gwiazdy sportu, zawody i stadion.  W siedzibie związku wydajemy bilety na ta imprezę.  Bezpłatnie! Jak się okazało, rozeszły się bardzo szybko.

Dla niewtajemniczonych pokrótce historia memoriału.

Memoriał Kamili Skolimowskiej to międzynarodowy mityng lekkoatletyczny organizowany cyklicznie od 2009 roku przez Fundację Kamili Skolimowskiej. 2 maja 2009 roku na terenie warszawskiej Skry zorganizowano „Mityng ku czci Kamili”, którego głównym przesłaniem było oddanie hołdu przedwcześnie zmarłej mistrzyni olimpijskiej w rzucie młotem z Sydney. Rozegrano wówczas tylko konkursy rzutu młotem kobiet i mężczyzn, a wydarzenie oficjalnie zainicjowało działalność Warszawskiego Ośrodka Rzutu Młotem im. Kamili Skolimowskiej. Impreza miała być przedsięwzięciem jednorazowym, jednak po roku przerwy zarząd Fundacji podjął decyzję o zorganizowaniu kolejnej edycji zawodów w odmienionej formule – poza rzutem młotem rywalizowano także w innych konkurencjach lekkoatletycznych. Ambasadorami Fundacji Kamili Skolimowskiej i uczestnikami Memoriału od pierwszej jego edycji są przyjaciele Kamili, wielkie gwiazdy światowej lekkoatletyki – Tomasz Majewski i Piotr Małachowski.

Druga edycja Memoriału odbyła się 20 września 2011 roku na stadionie warszawskiego Orła. Wspaniała atmosfera, wysoki poziom sportowy oraz możliwość oglądania „na żywo” takich   legend „królowej sportu”, jak Merlene OtteyKrisztián ParsGerd KanterChristian Cantwell czy Oscar Pistorius sprawiły, że mityng okazał się wielkim sukcesem. Od tego czasu Memoriał organizowany jest rokrocznie, zwykle na zakończenie sezonu lekkoatletycznego.

Trzeci Memoriał w 2012 roku przyniósł kolejne urozmaicenia – w ramach mityngu po raz pierwszy rozegrano Mały Memoriał Kamili Skolimowskiej, w którym dzieci i młodzież rywalizowały w siedmiu konkurencjach lekkoatletycznych. Sportowo sam mityng wspiął się także na wyższy poziom – wystartowało siedmiu medalistów Igrzysk Olimpijskich z Londynu.

Czwarta edycja zawodów, po raz ostatni rozgrywana na stadionie warszawskiego Orła, odbyła się pod hasłem „Sport jest jeden”. Wydarzenie to miało charakter integracyjny, a jednym z partnerów strategicznych mityngu został Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. W większości dyscyplin obok pełnosprawnych sportowców rywalizowali również lekkoatleci z niepełnosprawnościami. Integracja sportowców niepełnosprawnych i pełnosprawnych to także ukłon w stronę pamięci o Kamili Skolimowskiej, której bardzo zależało na odpowiednim honorowaniu niepełnosprawnych sportowców.

W 2014 roku Memoriał Kamili Skolimowskiej po raz pierwszy zagościł na PGE Narodowym w Warszawie, a największą gwiazdą zawodów był legendarny Usain Bolt, który ustanowił wówczas najlepszy na świecie rezultat na 100 m pod dachem (9,98 s.). Start najszybszego człowieka świata przyciągnął na trybuny tłumy kibiców, ale sportowo lepszy okazał się Paweł Fajdek, który fenomenalną serią w rzucie młotem przyćmił wielkiego mistrza i showmana z Jamajki

Trzy kolejne edycje Memoriału w latach 2015 – 2017 także odbywały się na największym polskim stadionie i każdego roku miliony widzów przed telewizorami oraz dziesiątki tysięcy na trybunach PGE Narodowego podziwiały zmagania lekkoatletów ze światowego topu i oklaskiwały liczne rekordy Polski, Europy i świata, ze wspaniałym 82,98 m Anity Włodarczyk w rzucie młotem z 2016 roku na czele.

Oprócz zmagań czołowych lekkoatletów, podczas Memoriału Kamili Skolimowskiej organizowany jest także „Trening z Mistrzem”, podczas którego setki młodych adeptów „królowej sportu” mają okazję potrenować pod okiem największych lekkoatletycznych mistrzów i jednocześnie swoich idoli.

Zmodernizowanie Stadionu Śląskiego, doskonale wyposażonego i przystosowanego do rozgrywania zawodów lekkoatletycznych najwyższej rangi, pozwoliło na przeniesienie tegorocznej, dziewiątej już edycji Memoriału Kamili Skolimowskiej do legendarnego chorzowskiego „Kotła Czarownic”.

– W Warszawie spędziliśmy osiem pięknych lat, na PGE Narodowym padło wiele znakomitych wyników, a każdego roku impreza przyciągała coraz więcej kibiców. Jednak PGE Narodowy nie jest obiektem lekkoatletycznym, nie ma technicznej możliwości wybudowania bieżni okólnej i w związku z tym nie mogliśmy rozgrywać tam wszystkich konkurencji, szczególnie biegowych, w których mamy przecież wielkie gwiazdy. Przeprowadzka na Stadion Śląski to możliwość rozwoju. Obok tradycyjnie świetnych rzutów widzowie zobaczą także czołowych biegaczy świata. Jestem przekonany, że 22 sierpnia chorzowski gigant zapełni się kibicami spragnionymi wielkiego sportu, a doskonale wiemy, że mieszkańcy Śląska sport mają po prostu we krwi – powiedział dyrektor Memoriału Kamili Skolimowskiej Marcin Rosengarten.