12 listopada dniem wolnym od pracy

12 listopada – nowe święto narodowe i dzień wolny od pracy. Sejm przyjął poselski projekt ustawy, który ma wprowadzić 12 listopada 2018 roku dzień wolny od pracy. Wolny poniedziałek 12 listopada 2018 r. Politycy Prawa i Sprawiedliwości złożyli w Sejmie projekt ustawy o Święcie Narodowym z okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości. Nowe święto narodowe ma przypadać 12 listopada 2018 roku. PiS chciał, by 12 listopada był dniem wolnym od pracy. Zgodnie ze złożonym w sejmie projektem, 12 listopada 2018 r. jest uroczystym świętem narodowym oraz dniem wolnym od pracy.
Jak czytamy w projekcie ustawy o Święcie Narodowym z okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości: „Podczas dorocznych obchodów 11 listopada czcimy pamięć tych, którym zawdzięczamy własne państwo, którym udało się podnieść kraj z ogromnych zniszczeń I wojny światowej, stworzyć warunki rozwoju ekonomicznego, modernizacji gospodarczej i cywilizacyjnej”.
11 listopada jest świętem państwowym i dniem wolnym od pracy. W 2018 roku 11 listopada wypada w niedzielę. To oznacza, że za dzień, w którym odbędą się główne uroczystości związane z obchodami 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, pracownicy nie będą mogli odebrać innego dnia wolnego w pracy. Stąd pomysł autorów projektu, by 12 listopada był dniem wolnym od pracy.
Zgodnie z projektem, 12 listopada 2018 roku ma być uroczystym świętem narodowym oraz dniem wolnym od pracy. Czy 12 listopada sklepy będą otwarte? Jak czytamy w projekcie ustawy: „W dniu 12 listopada nie obowiązują zasady dotyczące ograniczenia handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem w placówkach handlowych w niedziele oraz święta, o których mowa w ustawie z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni.” Oznacza to, że 12 listopada 2018 będzie dniem wolnym od pracy ale sklepy byłyby otwarte. 11 listopada przypada niedziela niehandlowa. W nadchodzącym miesiącu niedzielna sprzedaż we wszystkich sklepach będzie dozwolona jedynie 4 i 25 listopada.