35 rocznica męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki

Dziś mija 35 rocznica męczeńskiej śmierci kapelana Solidarności, błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.
Ks. Jerzy Popiełuszko urodził się w 1947 r. w wiosce Okopy na Białostocczyźnie. Był kapelanem związanym z Solidarnością i robotnikami. Podczas mszy za ojczyznę, sprawowanych w kościele św. Stanisława Kostki na stołecznym Żoliborzu, publicznie krytykował nadużycia władzy komunistycznej. Równocześnie – zgodnie z głoszoną przez siebie zasadą „zło dobrem zwyciężaj” – przestrzegał przed nienawiścią do funkcjonariuszy systemu.
19 października 1984 r. został porwany przez oficerów Służby Bezpieczeństwa z IV Departamentu MSW. Po brutalnym pobiciu, oprawcy wrzucili księdza do Wisły na tamie koło Włocławka. Został pochowany na placu przed kościołem św. Stanisława Kostki, gdzie był duszpasterzem. W pogrzebie ks. Popiełuszki uczestniczyły setki tysięcy ludzi.
Ks. Jerzy Popiełuszko został beatyfikowany 6 czerwca 2010 r. podczas mszy św. na pl. Piłsudskiego w Warszawie. Obecnie trwa jego proces kanonizacyjny.
Prawdziwych mocodawców morderstwa nigdy nie ukarano. Funkcjonariusze SB którzy dokonali brutalnego mordu otrzymali skandalicznie niskie wyroki, a teraz żyją za państwową emerytury i aktywnie uczestniczą w protestach KODu!
Najważniejsze jednak dziś jest to, by słowa i nauka ks. Popiełuszki nie zostały zapomniane.