Nocne czuwanie w Częstochowie

Dyrekcja KWK „Knurów-Szczygłowice” oraz NSZZ Solidarność na obu Ruchach kopalni, zaprasza wszystkich chętnych górników i ich rodziny, na nocne czuwanie przed obliczem Matki Bożej Jasnogórskiej w Częstochowie. Pielgrzymka odbędzie się w piątek 26 czerwca o godzinie 16.30.

Nocne czuwanie odbywa się nieprzerwanie od 1980 roku. W tym roku obchodzimy jego 40-lecie 40 lecie swojego istnienia obchodzi również Solidarność. Jest to też szczególna chwila, bo patron tych pielgrzymek, ksiądz Grzegorz Kusze, proboszcz parafii Najświętszej Maryi Panny, Królowej Świata w Knurowie-Szczygłowicach oraz ksiądz Tomasz, zostali objęci kwarantanną. Dodatkowo kończy się postojowe i od poniedziałku normalnie wracamy do pracy (informacja na dzień dzisiejszy, bo wszystko zmienia się dynamicznie).

„W 1981 do naszej parafii i na kopalnię został przywieziony obraz Matki Bożej Jasnogórskiej Królowej Polski – przypomina ks. Grzegorz Kusze- Została zawierzona załoga i rodziny, i od tamtego czasu co roku przybywamy, by dziękować za opiekę Matce Bożej i powierzać Jej siebie, rodzinę i załogą na kolejny rok”.

Podczas pielgrzymki tradycyjnie przygrywała Orkiestra Dęta Szczygłowice. „Orkiestra jest z nami zawsze – dodaje kapłan – Jest z nami także podczas lokalnych uroczystości w naszych kościołach. To jest taki typowy akcent górniczy. Nie tylko na Barbórkę, ale na wielkie święta kościelne orkiestra górnicza musi być, i nie wyobrażamy sobie, żeby orkiestry nie było, kiedy jesteśmy na Jasnej Górze”.

Osoby chętne do udziału w pielgrzymce proszone są o kontakt z biurami „S” w Knurowie i Szczygłowicach. Obie Solidarności wystawią poczty sztandarowe, będą sztandary z kopalni oraz dyrekcja kopalni. Obecna będzie również orkiestra z kopalni.