Porozumienie w sprawie przywrócenia świadczeń pracowniczych zawieszonych w 2015 r.

Reprezentatywne Organizacje Związkowe porozumiały się z zarządem Jastrzębskiej Spółki Węglowej w sprawie przywrócenia świadczeń pracowniczych zawieszonych w 2015 r. w związku z sytuacją kryzysową firmy.

Z dniem 1 marca 2018 roku  przywróceniu ulegają następujące elementy wynagrodzenia: wynagrodzenie za czas choroby, zasiłek chorobowy, wynagrodzenie za czas urlopu, wypłata pomocy szkolnych, premia BHP, bilety z karty górnika.  Dodatkowo uzgodniono jednakowe ustalenia dla wszystkich pracowników JSW S.A. w kwestii naliczania wynagrodzenia za pracę w dni wolne, niedziele i święta.  Za dni te przysługuje wynagrodzenie w podwójnej wysokości normalnej dniówki. Nie przysługuje natomiast wynagrodzenie za wykorzystany dzień wolny tzw  „z”.

Wynagrodzenie chorobowe dla pracowników o stażu co najmniej ośmioletnim przysługuje w wymiarze 100%, ale dopiero za 5 lub więcej dni chorobowego. W innych przypadkach obowiązuje wynagrodzenie w wysokości 80% podstawy wymiaru chorobowego.

Zasiłek chorobowy przysługiwać będzie pracownikom trwale chorym po okresie 33 dni trwania, do dnia 90-go. W tym okresie płatny on będzie w ramach funduszu wynagrodzeń w wysokości 100% wymiaru zasiłku chorobowego. Dotyczy to wszystkich pracowników, niezależnie od stażu.

Ostatnim elementem porozumienia jest wynagrodzenie za czas urlopu, którego sposób naliczania uwzględnia pełny wymiar przepracowanego czasu, łącznie z nadgodzinami i dniówkami weekendowo-świątecznymi.

Zarząd JSW w ubiegłym roku zdecydował się również na przywróceniu deputatu węglowego i czternastki, a nagrodę barbórkową górnikom wypłacono w całości.

Przypomnijmy, świadczenia socjalne dla pracowników kopalni zostały zawieszone po protestach pod siedzibą Jastrzębskiej Spółki Węglowej w lutym 2015 roku. Związki zawodowe zgodziły się wtedy na zrzeknięcie się niektórych przywilejów w zamian za odejście z funkcji prezesa JSW Jarosława Zagórowskiego. Był to również ruch, który miał odciążyć firmę finansowo w czasie kryzysu.