Spór Zbiorowy w JSW S.A.

Reprezentatywne Związki Zawodowe JSW S.A. rozpoczęły spór zbiorowy przeciwko zróżnicowaniu płacowemu w spółce. Domagamy się wyrównania wynagrodzeń do najwyższych stawek na danym stanowisku w całej JSW S.A.

Zdaniem Reprezentatywnych Związków Zawodowych 2014 roku w JSW nie było żadnych uregulowań płacowych. Co więcej, dzięki ofiarności pracowników udało się uratować spółkę przed upadłością.Stąd też żądanie wyrównania stawek na wszystkich kopalniach JSW. W efekcie oznaczać ma to podwyżkę płac dla większość pracowników.  Dlatego wszczęto spór zbiorowy z zarządem JSW.

Dodatkowo podkreślono, że nie może być tak, że inne spółki górnicze, które są w gorszej sytuacji, niż JSW zapewniają swoim pracownikom podwyżkę wynagrodzeń, a nasza spółka nie.

-Kondycja naszej firmy na chwilę obecną jest dobra. Sytuacja JSW pozwala na to, aby rozmawiać o podwyżce wynagrodzeń i o to się zwróciliśmy, rozpoczynając spór zbiorowy. Nie możemy dalej godzić się na różnice wynagrodzeń w poszczególnych zakładach JSW i na to, że my poświęciliśmy część swoich wynagrodzeń by uratować spółkę w czasie kryzysu – podkreślają inicjatorzy sporu.

Najprawdopodobniej pierwsze spotkanie z reprezentantem rządu odbędzie się w czwartek 19 kwietnia.