Pomóżmy księżom pracującym na misjach

Knurowska i szczygłowicka Solidarność włączyły się do akcji pomocy misyjnej.

Tematy są dwa. Pierwszy to pomoc dla Papui Nowej Gwinei. Pracujący tam od lat biskup pochodzący ze śląska, z Żor, Misjonarz Świętej Rodziny Dariusz Kałuża prosi o wsparcie dla swojej diecezji. Jego prośba jest nietypowa. Dotyczy bowiem starych niepotrzebnych nam już okularów. „Może mamy w domu jakieś niepotrzebne. Misjonarze na pewno zrobią z nimi dobry pożytek.”

Drugim tematem są kalendarze misyjne na 2019 rok. Dochód z ich sprzedaży przeznaczony jest na pomoc księżom pracującym na placówkach misyjnych poza granicami Polski.

Polska Prowincja Zgromadzenia Misjonarzy Świętej Rodziny, która rozprowadza kalendarze, prowadzi placówki między innymi w takich krajach jak Papua Nowa Gwinea, Madagaskar czy Indonezja. Polscy księża którzy tam pracują, stale potrzebują wsparcia duchowego, ale również i materialnego.

Minimalna cena za kalendarz to 5zł, ale każdy może dać tyle ile uważa za stosowne.

Wśród księży będących członkami MSF Prowincji Polskiej pochodzących z Knurowa są między innymi Włodzimierz Burzawa, Janusz Jezusek i Adam Samsel.

Okulary można oddawać, a kalendarze zakupywać, w biurach NSZZ Solidarność Ruch Knurów i Ruch Szczygłowice, oraz w sklepie z materiałami budowlanymi przy ulicy Koziełka w Knurowie. Można je też przekazywać bezpośrednio radnym Krzysztofowi Leśniowskiemu oraz Maciejowi Kandziorowi. Akcję na terenie kraju koordynuje i prowadzi referat misyjny Zgromadzenia Misjonarzy Świętej Rodziny pod przewodnictwem ks dr Włodzimierza Burzawy, który pochodzi z Knurowa.

Zachęcamy do udziału w akcji, pomóżmy biedniejszym od nas, zwłaszcza że to nic nas nie kosztuje a komuś przyniesie na pewno radość.