STOP HEJTOWI – akcja knurowskiej młodzieżówki „S”

Dzisiejszy dzień zaczęliśmy od propagowania akcji „STOP HEJTOWI! Nie oczerniaj górnika” wśród lokalnej społeczności w Knurowie.

Członkowie młodzieżówki rozwiesili plakaty w najczęściej uczęszczanych miejscach w Knurowie spotykając się z bardzo pozytywnym odbiorem wśród mieszkańców.

Warto przypomnieć, że kampania społeczna jest odpowiedzią na negatywne emocje, które pojawiły się podczas pandemii koronawirusa i są wynikiem różnych czynników, m.in. obaw o przyszłość i zdrowie najbliższych. Naturalnym mechanizmem obronnym społeczeństwa w takich chwilach jest poszukiwanie kozła ofiarnego, którego będzie można obarczyć odpowiedzialnością za zaistniałą sytuację. Pretekstem do wyznaczenia tej roli mieszkańcom województwa śląskiego, a w szczególności ludziom związanym z górnictwem, stała się zwiększona liczba przeprowadzonych testów na koronawirusa na Śląsku i w śląskich kopalniach. Negatywne emocje znalazły ujście głównie w Internecie, gdzie użytkownicy, zwabieni swoją anonimowością, szkalują górników, ich bliskich oraz mieszkańców całego regionu. Niestety, hejt wyszedł poza Internet, a przypadki dyskryminacji i agresji zagościły na ulicach polskich miast.