Poniedziałkowa aktualizacja pod znakiem rocznicy

Poniedziałkowa aktualizacja na 31 sierpnia 2020.
1. Dziś 40 letnia rocznica powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. Obchody z powodu pandemii mocno uszczuplone. Grupa związkowców z Ruch Knurów i Ruch Szczygłowice wyjechała o 04.00 rano do Gdańska. Relacja wkrótce.
2. Wakacje się kończą! Jutro pierwszy dzień szkoły. Zobaczymy jak to będzie.
W sobotę wróciła nasza grupa wakacyjna z Mrzeżyna. Operacja Wakacje z knurowską „S” została zakończona.
Grupa z Mrzeżyna miała pomierzona temperaturę i wyglądali raczej na zdrowych, a na pewno na zadowolonych. W przeciwieństwie do „S” Halemby raczej nie staniemy się pożywką dla mediów.
3. Wybory do Społecznej Inspekcji Pracy na naszym Ruchu rozpoczęte. Wspólnie z resztą związków zawodowych ustalamy regulamin, komisje, terminy itp. Na razie wszystko stoi, bo w regulaminie zawarto punkt o nie dopuszczeniu do kandydowania emerytów i rencistów, oraz pracowników z uprawnieniami emeryckimi. I nie podoba się to niektórym. Temat rozwojowy i warty naszej uwagi. Na ten moment nic nie wiadomo co i jak. Czekamy na kolejne zebranie Komisji Wyborczej.
4. Miasto odmówiło przejęcia kół wyciągowych i stworzenia z nich instalacji na rondach w Knurowie.🤔Nie poddajemy się. Temat rozwojowy.
5. Wydawanie bonów z okazji 40-lecia Solidarności w wysokości 200zł do wykorzystania w ośrodkach DOMS trwa. Ciekawy pomysł na dodatkowy wypoczynek weekendowy. Dotyczy knurowskiej „S”.
– oś. Hyrny w Zakopanym,
– oś. Ziemowit w Jarnołtówku,
– Willa Sienkiewiczówka w Zakopanym,
– oś. Savoy w Spale oraz domy Savoy i Żbik
szczegóły: https://www.solidarnosc.org.pl/…/doms-na-40-lat-nszz-solid…/
6. Kovidowe 500, 600, 700 wypłacone 28 sierpnia – działamy! Kto jeszcze nie złożył wniosku, spokojnie może zrobić to do końca października. Ostatnia wypłata świadczenia w listopadzie 2020 z wypłatą za październik.
7. Najbliższa jednodniowa wycieczka knurowskiej „S” to wyjazd rodziny w niedzielę 20 września w niedzielę do Bochni. Lista pełna. W planie kopalnia soli Bochnia, obiad i dobra zabawa. Dotyczy knurowskiej „S”.
8. Zakończyliśmy zapisy na rowerowy wypad do Rud. Pomysł taki: jedziecie sobie rodzinnie rowerkami do Rud. Dostajecie bilet na wąskotorówkę🚂 oraz karnet na obiad (danie dnia🥘🍲 i deser🍨). Ostatecznie zapisaliśmy 300 osób. Rudy przez sierpień miały istny najazd Solidarności. Zapisani mogą się zgłaszać do biura po bilety. Kto jeszcze nie odebrał biletów zapraszamy do biura na Dworcowej. Dotyczy knurowskiej „S”. UWAGA: restauracja Poddasze działa w Rudach do końca listopada. Karnety trzeba więc wykorzystać do tego terminu. Po wakacjach okraja się też kursowanie kolejki. Polecamy sprawdzić rozkład przed wyjazdem.
9 Zostały jeszcze karnety na Spartana! Za 60 zł 30 wejść. Dotyczy obu „S”. Zapisy miały być do końca wakacji, ale damy wam jeszcze trochę czasu.
10. Dużo chciało jechać na Koronę Drzew. Ostatecznie zrobiliśmy 2 autokary i dwa ośrodki, ale plan zwiedzania taki sam. Oby pandemia nie pokrzyżowała nam planów!
11. Od 7 września zapisy na „Statek Miłości”.
Plan wypadu do Szwecji taki: w piątek do autokaru i do Gdańska. Zaokrętowanie, kajuty 2 osobowe z łazienkami, a wieczorem biesiada z open-barem piwnym! Płyniemy do Szwecji do Nynashamn.🛳 Tam czas wolny. Powrót⛴ do Gdańska, dyskoteka z DJ lub muzyka na żywo w piano bar. 2 razy śniadanie i 2 razy kolacja. Termin: 23-25 październik 2020. Szczegóły na plakatach i na stronie. Dotyczy knurowskiej „S” i zapisują się dorośli i tak by kajuta była zajętatj 2 osoby!
12. Ruszyliśmy z imprezami oddziałowymi w Hajerówce. Plan prosty: za 20 zł członek „S” ma zapewnianą imprezę oddziałową na najwyższym poziomie. Nowością jest grillownia z tyłu budynku. W sprawie kontaktować się z biurem do Wojtka. Pierwsze oddziałowa już za nami. Grillownia potrzebuje oświetlenia itp ale impreza udana. Przy koronce dużych masowych imprez nie można więc bawimy się detalicznie, do 50 osób. Dotyczy knurowskiej „S”.
13. Play w knurowskiej i szczygłowickiej „S” ma już 200 uczestników programu. Cena nadal bez zmian 14,60 za miesiąc. Najtaniej i najlepiej na rynku. Ostatnia grupa odpalona trochę później, piszący to zgubił dowód, a nowy wyrabia się miesiąc. Jak pech to pech.😠
14. Energylandia – wydawka biletów zakończona. Poszło 700 biletów. Bawcie się dobrze.🎢
15. Babski Comber reaktywacja zaliczony. Panie bawiły się grzecznie! Z naszej strony wypas lokal, wypas żarcie, wypas muzyka. Tylko czemu tam mało pań chciało się rozerwać w piąteczek z „S”?
16. Miało być grzybobranie, ale na razie dopinamy zawody wędkarskie o puchar Przewodniczącego knurowskiej Solidarności. Wędkarze szukają odpowiedniego miejsca i odpowiedniego terminu. Będzie takaaaaaaaaaaaaa ryba!🐟
17. Z Biesiada czekamy do samego końca. Jest nie lada kłopot! Limit 150 osób przez obostrzenia, na chętnych 600. Może by tak zrobić małą karczmę tylko dla mundurowych? Myślimy.🤔Decyzje musimy w końcu podjąć. Z bólem!
18. Planujemy „akcję krew” wzorem akcji w JSW. Termin: 3 październik. Mamy ustalone co i jak z Centrum Krwiodawstwa, ustną zgodę na patronat JSW i lokal (Hajerówka). Pokażemy razem, że mamy moc!
19. ”S”Szczygłowice zakończył zapisy na 5 dniowy wyjazd do Rowów w terminie 09 do 13 września. Cena 390 zł za całość!. Do tego impreza z DJem.
20. Strzelnica dla członków szczygłowickiej „S” odbyła się w sobotę. Gratulujemy celnego strzelania. Wszyscy cało wrócili, rannych i zaginionych nie było. Brawo!
21. No i na tyle, tydzień pod znakiem 40 lecia Solidarności.😀