Koniec z węglem w 2049 roku

Podpisaliśmy likwidację jednej z najważniejszych branż w historii Rzeczpospolitej Polskiej – powiedział Dominik Kolorz.

Podpisano „Porozumienie” i tym samym zakończył się podziemny strajk w kopalniach PGG oraz odwołano dzisiejsza manifestację w Rudzie Sląskiej. Poniżej pierwszy komunikat co zawiera to Porozumienie.

Porozumienie jest 12 punktowe i zaczyna się od tego, że do 15 grudnia 2020 r. zostanie opracowana Umowa Społeczna regulująca zasady funkcjonowania górnictwa węgla, które ma być przedstawiona Komisji Europejskiej [KE] w celu uzyskania od UE zgody na jej realizację.

Punkt 2, precyzuje oficjalne zobowiązanie rządu o wystąpienie do KE o zgodę na pomoc publiczną.

Punkt 3 jest zapis, że dla osób zatrudnionych w górnictwie węgla kamiennego pod ziemią lub w zakładach przeróbki mechanicznej węgla na dzień podpisania niniejszego Porozumienia, gwarantuje się w sektorze górnictwa zatrudnienie na zasadzie alokacji. Jeżeli w systemie alokacji pracowników nie będzie miał zagwarantowanej ciągłości zatrudnienia, to pracownik zatrudniony pod ziemią i w zakładzie przeróbki mechanicznej węgla będzie miał mógł skorzystać:

a) osłon socjalnych w postaci urlopu górniczego dla pracowników dołowych w wymiarze nie przekraczającym 4 lat,

b) osłon socjalnych w postaci urlopu górniczego dla pracowników przeróbki mechanicznej węgla w wymiarze nie przekraczającym 3 lat,

c) jednorazowe odprawy pieniężne.

Dotyczyć to będzie osób zatrudnionych w spółkach kontrolowanych bezpośrednio lub pośrednio przez Skarb Państwa.

Punkt 4, mówi o tym, że ostateczny kształt PEP uzależniony będzie m. in. od treści Umowy Społecznej regulującej funkcjonowanie sektora górnictwa węgla kamiennego.

Punkt 5 mówi o tym, co ma zawierać Umowa Społeczna,

Punkt 6 dotyczy zmian legislacyjnych związanych z giełdą energii,

Punkt 7 jest o powołaniu pełnomocnika rządu ds. transformacji terenów po górniczych,

Punkt 8 mówi o modelu utworzenia funduszu inwestycyjnego,

Punkt 9 o funkcjonowaniu elektrowni Rybnik do 2030 roku

Punkt 10 o zabezpieczeniu złóż,

Punkt 11 jest zapewnieniem stron, że będą współpracować w celu realizacji porozumienia,

Punkt 12 mówi o tym, że porozumienie wchodzi w życie z dniem uzyskania zgody KE na pomoc publiczną, w tym na dopłaty do bieżącej produkcji dla sektora górnictwa węgla kamiennego.

Załącznikiem do Porozumienia z 25.09.2020 jest wstępny harmonogram zamykania kopalń.

2021 – Pokój

2021 – Wujek – połączenie ze Staszicem