Jonasz Drabek nowym pełnomocnikiem do spraw górnictwa

Jonasz Drabek, pełnomocnik ds. górnictwa węgla kamiennego. Źródło: Twitter

Jonasz Drabek został powołany na stanowisko pełnomocnika ds. górnictwa węgla kamiennego. Nominację wręczył dzisiaj Drabkowi wicepremier i minister aktywów państwowych Jacek Sasin.

Jonasz Drabek  jest dyrektorem Departamentu Górnictwa w Ministerstwie Aktywów Państwowych. Po dzisiejszej nominacji zajmie się również nadzorowaniem całego sektora węgla kamiennego w Polsce. Sprawami przemysłu wydobywczego zajmuje się od wielu lat. Pracował wcześniej m.in. w resortach gospodarki oraz energii.

Jonasz Drabek jest absolwentem Wydziału Górniczego Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Ukończył też studia podyplomowe z zakresu inżynierii finansowej w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie oraz studia podyplomowe w zakresie zarządzania projektami na Politechnice Śląskiej.

Pracował w oddziałach robót przygotowawczych na wszystkich stanowiskach od stażysty do wyższego dozoru górniczego. Jest również ratownikiem górniczym.

Premier Mateusz Morawiecki 27 marca 2020 roku odwołał Adama Gawędę ze stanowiska wiceministra aktywów państwowych i pełnomocnika rządu ds. restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego. Od półtora miesiąca stanowisko to pozostawało nieobsadzone.