„Solidarność” wysyła konwój humanitarny na Białoruś

„Solidarność” wysyła konwój humanitarny na Białoruś. To będzie kilkadziesiąt ton artykułów żywnościowych – zapowiedział w Gdańsku przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Powstał tez fundusz „Solidarni z Białorusią” na który związek wypłacił 1 milion złotych.
Solidarność wydała również „Apel do Białorusi”. Na zwołanej konferencji przewodniczący Piotr Duda zapowiedział wsparcie Białorusinów w walce o wolność i prawa obywatelskie.
„Z wielkim niepokojem i troską obserwujemy rozwój wydarzeń na Białorusi po sfałszowanych wyborach prezydenckich. Aleksander Łukaszenka wybrał drogę siłowej konfrontacji i brutalnych pacyfikacji manifestujących swój sprzeciw Białorusinów. Władza dopuszcza się barbarzyńskiej przemocy i bestialskich okrucieństw, które nie mają żadnego racjonalnego uzasadnienia poza desperacką obroną dyktatury. Sceny przemocy brutalnej i powszechnej, obiegły cały świat wzbudzając przerażenie, gniew, współczucie dla ofiar i pogardę dla sprawców.” powiedział Piotr Duda w swoim apelu.
„Jesteśmy całym sercem z Białorusinami, którzy od szesnastu dni protestują na ulicach, ale także są już strajki w zakładach pracy” mówił Piotr Duda podczas konferencji w historycznej sali BHP w Gdańsku.
Podkreślił, że dla Solidarności jest to szczególny moment, bo 40 lat temu Polacy potrzebowali pomocy, a teraz to Białorusini potrzebują wsparcia. Dodał również, że działacze związkowi i robotnicy trafiają do więzień, bo stoją na czele strajków przeciw sfałszowanym wyborom.
„Związek „Solidarność” jest zobowiązany w szczególny sposób, aby wspierać jedyny wolny związek zawodowy, jaki jest na Białorusi, czyli Białoruski Kongres Wolnych Demokratycznych Związków Zawodowych z przewodniczącym Aleksandrem Jaroszukiem. Współpracujemy z nim od wielu lat. Pozostałe związki zawodowe są związane z reżimem” – powiedział Duda.
Duda powiedział w Gdańsku, że Związek Zawodowy „Solidarność” podjął decyzję, że w środę wyrusza konwój humanitarny na Białoruś.
„Organizatorem tego konwoju jest ZZ „Solidarność”. Nie mamy kontaktu z przewodniczącym, który został aresztowany, ale to co w sercu czujemy, to co będzie potrzeba, staraliśmy się przygotować. To będzie kilkadziesiąt ton artykułów spożywczych. Kilka tirów, które będą starały przejechać do Mińska i zawieźć, to co może się przydać w zakładach pracy podczas strajków” – powiedział Piotr Duda.
Przewodniczy „S” zastrzegł jednak, że nie wie, czy konwój zostanie wpuszczony na Białoruś.
Duda zapowiedział też powołanie funduszu „Solidarność z Białorusią”, na który NSZZ „Solidarność” wpłaci 1 mln złotych.
„To jest kwota, która jest potrzebna dla tych wszystkich, którzy będą tracić pracę. Dla ich rodzin – powiedział.
Podkreślił również, że zależy mu na wspomaganiu białoruskich rodzin, które stracą swojego żywiciela, bo został aresztowany, albo wyrzucony z pracy.
Duda zaapelował do innych polskich związków zawodowych i wszystkich partii politycznych, żeby włączyły się w pomoc „Solidarności” dla Białorusi.
„Trzeba przejść od słów do czynów”
Czy inne związki zawodowe podejmą wyzwanie, czas pokaże.